ogr_intro
SPF
TechnolA3gia
Vonalak
Riporter
Bemutatkozás SPF Technológia Technológia Vonalak Riporter egerek
   
 
 
 
  Design:
 
   
 
 

A publikációk hitelességének egyik értékmérõje az eredmények reprodukálhatósága. A kutatáshoz használt állattörzsek genetikailag azonosak, pl. a C57Bl/6-os minden állatházban egyforma, de hozható más példa is. Azonban hiába kísérleteznek egy standard vonalon, ha higiéniai státuszuk állatházanként eltérõ. A fertõzõ betegségek, legyenek vírusok, baktériumok által okozottak vagy paraziták gyötrik az állatot, a kísérleti alanyokat vagy nyugtalanítják és ezzel állandó stresszt okoznak vagy immunszupresszívok, májkárosítók, teratogének - csak kiemelve néhányat a számos károsító hatás közül. Egyes állatházakban eltérõ fertõzések vannak, így a kísérletet módosító betegségek miatt az eredmények nem egyformán reprodukálhatóak.
Az SPF (specified pathogen free) állományok meghatározott fertõzõ betegségektõl mentesek. Természetesen nem csíramentes (gnotobiotikus) állapot fenntartás a cél, mivel az immunrendszer aktív állapotban tartásához azok jelenléte szükséges, de a patogén kórokozóktól és parazitáktól való mentesség indokolt.
Az Európai Laborállat Szövetség (FELASA) ajánlása útmutató arra, hogy milyen fertõzõ betegségektõl mentesen tartsuk fenn az állatház higiéniai szintjét. A státusz ellenõrzése negyedévente történik. Az állatházak közötti állatforgalom során a felelõs vezetõ joga meghatározni az érkezõ állatok higiéniai státuszát, azonban a FELASA ajánlását szem elõtt tartják emiatt a FELASA lista szerinti "tiszta" állomány SPF higiéniai szintû.
Érthetõ tehát, hogy olyan állat, amelyik akármelyik, a listán szereplõ pozitivitást mutat, nem kerülhet be egy SPF higiéniai státuszt fenntartó állományba.